Jak vám pomůže psychologická pomoc při péči o blízké?

Především v prevenci ztráty vlastních sil a udržení zdraví i stability.

Péče o blízké v domácím prostředí je emocionálně náročná a z dlouhodobého hlediska vyčerpávající. Zejména pokud se jedná o zdravotně postižené, starší členy rodiny nebo osoby s chronickým onemocněním. Aby nedošlo ke snížení kvality života pečujících, je nezbytné dbát na udržení vlastního psychického zdraví a stability. K tomu slouží psychologická pomoc při péči o blízké. 

S kontaktováním  psychologa vám doporučujeme neostýchat. Konzultaci si můžete domluvit nejen v momentě, kdy už pečujete, ale i když péči teprve zvažujete. Aby vám tzv. nedošly síly, doporučujeme pravidelná sezení. Psycholog je v takových chvílích duševní oporou a pomáhá vám překonat veškeré výzvy.

V čem konkrétně může psycholog pečujícímu pomoci:

  1. Identifikace zdroje stresu a strategie pro jeho zvládání. Péče o člena rodina často vede k silnému stresu a frustraci. 
  2. Pomoc s vyrovnáním se s negativními emocemi. Jako pečujícího vás komunikace s nemocným zasahuje a vyvolává emocionální reakce, jako je smutek, strach, vina nebo bezmoc. Potřebujete se s těmito emocemi nejen vyrovnat, ale také je  vyjádřit. 
  3. Přizpůsobení se novým okolnostem a nalezení stability. Péče o blízkého často radikálně změní vaši životní roli a naruší pocit stability. 
  4. Sebepéče a psychohygiena. Psycholog vám také pomůže nastavit zdravé hranice a upozornit na důležitost péče o sebe.
  5. Zlepšení komunikace v rodině. Péče o blízkého se dotýká všech nejbližších a má komplexní vliv na vztahy v rodině.

Postará se o Vás tým profesionálů

Petra Kýhosová

Petra Kýhosová

Průvodkyně pečujících rodin, poradkyně pro pozůstalé a paliativní poradkyně se zkušeností v lektorování podpůrných skupin.
 

Martina Bezoušková

Martina Bezoušková

Psycholog pro pečující osoby, pro osoby v krizi a těžkých životních situacích. Se zkušenostmi v individuální i skupinové práci s klienty a s vedením krizové telefonické linky.

Využijte nezávaznou konzultaci zdarma.
Můžeme Vám tak rychle pomoci.

Odpovědi na nejčastější otázky

Obrátit se na nás může každý, kdo řeší péči o blízkou osobu. Doprovázíme jednotlivce, páry a celé rodiny. Náš přístup je individuální, tedy záleží na konkrétní situaci a potřebách klienta.

Najdete nás v Praze. Službu poskytujeme na území celého Hlavního města Praha a v okolí. Můžeme za Vámi dojet do domácího prostředí, místa bydliště nebo můžete přijet Vy za námi do našich prostor. Nebráníme se ani jinému Vámi zvolenému místu. A pokud není možné se potkat osobně, navážeme spolupráci přes telefon a budeme hledat cesty, jak se domluvit. Pracujeme také online.

Úvodní telefonický rozhovor je zdarma. Následně hradí klient na základě poskytnuté služby buď jednotlivé konzultace - 900 Kč/hod nebo se v případě dlouhodobější spolupráce domlouváme na tzv. balíčkové ceně. Ta je vytvořena na míru potřebám klienta.

Zkontaktovat nás můžete prostřednictvím kontaktního webového formuláře, my Vám zavoláme zpět a domluvíme si úvodní konzultaci. Zmapujeme společně Vaše potřeby a nabídneme možné scénáře další spolupráce a nastíníme dostupné zdroje pomoci. Konzultace probíhají osobně v prostorách naší služby, ve Vašem bydlišti, v zaměstnání nebo telefonicky či online.

Do spolupráce vstupujeme po společné domluvě a s přesně specifikovanými službami. Nabízíme Vám doprovázení při péči o blízkého po dobu, po kterou je potřeba. Naše péče o Vás může být dlouhodobá a flexibilní podle toho, co se zrovna děje a co potřebujete. Jsme k dispozici jak v době, kdy je péče čistě na Vás, ale hledáme pro Vás i možnosti formální pomoci. V případě, že by Váš blízký zemřel, jsme připravené a kvalifikované doprovázet Vás také v období truchlení. I to nám dává smysl.

Příběhy našich klientů

Jsem vděčná, že jsem Vás potkala

Petro, byla jste mi od počátku velkou oporou

Bez paní Martiny bych skončila zřejmě v rukou jiných odborníků

Martině děkuji za to, že mi pomohla pracovat s "hodnou holkou" ve mně.

Bez vás bych svou péči o mou maminku (88) zvládnul jen velice těžko

Péče o druhé může vysilovat

Dochází Vám síly?
Řešte situaci ihned

Sjednejte si nezávaznou konzultaci zdarma.
Zjistíte, že Vaše situace má východisko.

Podělte se o náš kontakt s ostatními

Sjednat konzultaci 776 029 200