Změna pečující osoby nastává, když někdo z vašich blízkých potřebuje podporu jiné pečující osoby.

Jak tuto záležitost vyřídit a jak se mění vaše povinnosti?

Nemůžete se nadále věnovat péči o maminku? Pak je potřeba zajistit náhradní hlavní pečující osobu. Tato situace může být i opačná. O vaši maminku doposud pečoval někdo jiný. Nyní to chcete vzít na plný úvazek vy. Pak bude potřebovat provést následující kroky:

Z jakého důvodu změna pečující osoby nastává – potřebujete pouze přechodnou změnu, tedy zůstanete tzv. hlavní pečující osobou? Nebo bude nutné změnu udělat trvale?

Změnu pečujíci osoby je nutné ohlásit – to obnáší vyplnit formulář „Oznámení o poskytovateli pomoci“ nejlépe do 8 dnů od změny a odevzdat jej na podatelnu Úřadu práce.

Ověřte si, zda máte nárok na úhradu sociálního a zdravotního pojištění – nárok na jejich úhradu máte, pokud má maminka schválený II., III. nebo IV. stupeň příspěvku.

Péče se započítává do potřebných let pojištění pro důchod – po skončení péče o maminku si nezapomeňte na Úřadu práce požádat o potvrzení o době poskytované péče a předat ho na Českou správu sociálního zabezpečení.

I když se stáváte hlavní pečující osobou, můžete na dobu, kdy jste v práci nebo ve škole, zajistit například sociální služby. Ty s vaší maminkou budou po dobu, kdy budete pryč.

Žadatelku o tuto změnu zastává vaše maminka. Proto citlivě zvažte její schopnost rozhodovat o úředních záležitostech. Pokud poznáte, že vykazuje, byť i lehký kognitivní deficit, využijte různé formy podpůrných opatření a opatrovnictví.

Postará se o Vás tým profesionálů

Petra Kýhosová

Petra Kýhosová

Průvodkyně pečujících rodin, poradkyně pro pozůstalé a paliativní poradkyně se zkušeností v lektorování podpůrných skupin.
 

Martina Bezoušková

Martina Bezoušková

Psycholog pro pečující osoby, pro osoby v krizi a těžkých životních situacích. Se zkušenostmi v individuální i skupinové práci s klienty a s vedením krizové telefonické linky.

Využijte nezávaznou konzultaci zdarma.
Můžeme Vám tak rychle pomoci.

Odpovědi na nejčastější otázky

Obrátit se na nás může každý, kdo řeší péči o blízkou osobu. Doprovázíme jednotlivce, páry a celé rodiny. Náš přístup je individuální, tedy záleží na konkrétní situaci a potřebách klienta.

Najdete nás v Praze. Službu poskytujeme na území celého Hlavního města Praha a v okolí. Můžeme za Vámi dojet do domácího prostředí, místa bydliště nebo můžete přijet Vy za námi do našich prostor. Nebráníme se ani jinému Vámi zvolenému místu. A pokud není možné se potkat osobně, navážeme spolupráci přes telefon a budeme hledat cesty, jak se domluvit. Pracujeme také online.

Úvodní telefonický rozhovor je zdarma. Následně hradí klient na základě poskytnuté služby buď jednotlivé konzultace - 900 Kč/hod nebo se v případě dlouhodobější spolupráce domlouváme na tzv. balíčkové ceně. Ta je vytvořena na míru potřebám klienta.

Zkontaktovat nás můžete prostřednictvím kontaktního webového formuláře, my Vám zavoláme zpět a domluvíme si úvodní konzultaci. Zmapujeme společně Vaše potřeby a nabídneme možné scénáře další spolupráce a nastíníme dostupné zdroje pomoci. Konzultace probíhají osobně v prostorách naší služby, ve Vašem bydlišti, v zaměstnání nebo telefonicky či online.

Do spolupráce vstupujeme po společné domluvě a s přesně specifikovanými službami. Nabízíme Vám doprovázení při péči o blízkého po dobu, po kterou je potřeba. Naše péče o Vás může být dlouhodobá a flexibilní podle toho, co se zrovna děje a co potřebujete. Jsme k dispozici jak v době, kdy je péče čistě na Vás, ale hledáme pro Vás i možnosti formální pomoci. V případě, že by Váš blízký zemřel, jsme připravené a kvalifikované doprovázet Vás také v období truchlení. I to nám dává smysl.

Příběhy našich klientů

Jsem vděčná, že jsem Vás potkala

Petro, byla jste mi od počátku velkou oporou

Bez paní Martiny bych skončila zřejmě v rukou jiných odborníků

Martině děkuji za to, že mi pomohla pracovat s "hodnou holkou" ve mně.

Bez vás bych svou péči o mou maminku (88) zvládnul jen velice těžko

Péče o druhé může vysilovat

Dochází Vám síly?
Řešte situaci ihned

Sjednejte si nezávaznou konzultaci zdarma.
Zjistíte, že Vaše situace má východisko.

Podělte se o náš kontakt s ostatními

Sjednat konzultaci 776 029 200